logó Mint a fa mely életrevaló, mindenfelé terjeszti ágait,
s éppen ezáltal válik szebbé, s terebélyesebbé, így az ember. Eötvös József

Határtalanul! 2018.


Határtalanul! 2018.

„Határtalanul – Felvidék kincsei”Május 7-11-ig iskolánk 40 tanulója és 4 kísérő tanára felvidéki kirándulást tett a „Határtalanul” program keretében.

Mindenki nagy izgalommal készült az útra. Az előkészítő órán, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításának megtekintése során felelevenítettük történelemórán szerzett ismereteinket a felvidéki magyarság sorsáról, történelméről.

Gyönyörű helyeken fordultunk meg. Idegenvezetőnk: a rendkívül nagy tudású, tájékozott Korpás Árpád érdekes történeteket mesélt a felkeresett városokról, történelmi és irodalmi személyekről.

Felkerestük Selmecbányán a bányamúzeumot, ahol 50 m mélybe ereszkedtünk le. Besztercebányán át Tátralomnic felé vettük utunkat, ahol első szállásunk volt.

A következő napokban szebbnél szebb helyeket kerestünk fel. Legizgalmasabb programunk a hajókázás volt a Dunajec folyón. Négy csoportba osztva csónakáztunk, 2-2 mestertutajos irányításával. Még Lengyelországot is éríntettük.

Utunk során gyönyörű városokat: Lőcsét, Rozsnyót, Rimaszombatot, valamint várakat: Ólublót, Szepest, Füleket látogattunk meg. Sajnos a Csorba-tó körüli sétát meghiúsította a zuhogó eső, így a gyönyörű tájat csak képeslapokon és csokipapíron láttuk. A domicai cseppkőbarlangban még csónakáztunk is, és felkerestük a barlang 1926-ban felfedezett termeit.

Második szállásunk Rimaszombaton volt, ahol a búcsúesten egy rövid vetélkedő során idéztük fel a látottakat, majd egy buli keretében búcsúztunk a Felvidéktől. Hazafelé meglátogattuk a betléri Andrássy-kastélyt és az alsósztregovai Madách-kúriát.

Mindannyian szép élményekkel, életre szóló emlékekkel gazdagodtunk az út során.

képek megtekintése

Szerző: KEJÁI

Közzétéve: 2018-05-25 10:34:15

Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.